Heerlijk fietsen in de Vrije Koloniën

De Vrije Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, een prachtig gebied gelegen in de provinciën Friesland, Overijssel en Drenthe. Een gebied met een unieke geschiedenis, zo bijzonder dat het is genomineerd voor Unesco Wereld Erfgoed. Het decor voor dit unieke verhaal zijn de drie Nationale Parken Weerribben-Wieden, Drents Friese Wold en het Dwingelderveld.

Kom fietsen in de Vrije Koloniën:

  • 3 Nationale Parken (19000 hectare natuurgebied)
  • Totaal 900 kilometer fietsknooppuntennetwerk
  • Onderweg kunt u bij diverse horecabedrijven betalen met Koloniegeld (korting)
  • Maak kennis met een unieke geschiedenis
  • Diverse thematische fietsroutes met historische figuren als virtuele gids

Weldadige Fietsroutes

Opstappunten:

Hotel Frederiksoord

Majoor van Swietenlaan 20
8383 CG Frederiksoord
www.hotelfrederiksoord.nl
T. 0521-381-500

Café de Steen

Steenwijkerweg 155
8338 LB Willemsoord
www.cafedesteen.nl
T. 0521-588307

Beleef de geschiedenis, geniet van de natuur.

Een aantal thematische fietsroutes nemen u mee door de unieke geschiedenis en prachtige natuur van het gebied. U kunt opstappen bij één van deze horecabedrijven (Weldadige Oorden). De routes maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk waardoor u heel flexibel bent in de te volgen route.

Een rondje door de Vrije Koloniën

0km
0min
0Kcal

De Maatschappij van Weldadigheid bood aan het begin van de 19e eeuw paupers uit de steden een kans om een nieuw leven op de bouwen als boer in één van de nieuw gestichte landbouwkoloniën. Dit Weldadige Rondje neemt je mee langs alle Vrije Koloniën en enkele Desperado Koloniën.

De laatste loodjes van de kolonisten

0km
0min
0Kcal

De Maatschappij van Weldadigheid bood aan het begin van de 19e eeuw paupers uit de steden een kans om een nieuw leven op de bouwen als boer in één van de nieuw gestichte landbouwkoloniën. De reis over de Zuiderzee eindigde in Blokzijl waarna de tocht werd vervolgt met de trekschuit richting Steenwijk. Deze route brengt je vanuit Kolonie 1, de proefkolonie, Frederiksoord naar Steenwijk om vervolgens via Muggebeet via Kolonie3 terug te keren naar de proefkolonie.

Volg het pad van de Paupers

0km
0min
0Kcal

De Maatschappij van Weldadigheid bood aan het begin van de 19e eeuw paupers uit de steden een kans om een nieuw leven op de bouwen als boer in één van de nieuw gestichte landbouwkoloniën. De reis over de Zuiderzee eindigde in Blokzijl waarna de tocht werd vervolgt met de trekschuit richting Steenwijk. Deze route brengt je vanuit Kolonie3 (Willemsoord) naar Blokzijl om vervolgens via Muggebeet terug te keren naar de Kolonie.