Expositie Gouden Bergen in MFC Et Kloniehuus

Neem tijdens de Weldadige Weekenden ook zeker even een kijkje bij de expositie Gouden Bergen in MFC Et Koloniehuus.  Op 31 juli, 1, 7, 8, 14 en 15 augustus en de openingstijden op die dagen zijn zaterdag van 11:00 tot 16.30 uur en zondag van 12.00 tot 16.30 uur.

Gouden Bergen
Aan kunstenaars uit de omgeving van Willemsoord is gevraagd een beeldend werk te maken met degeschiedenis van de kolonisten en de huidige migratie als onderwerp. Verschillende technieken zijn toegepast die vroeger maar ook nu nog beoefend worden, zoals klei bewerken, tekenen, schilderen, spinnen, vilten en weven.

16 Kunstenaars doen mee
Alie de Boer, Ankie Koopmans, Daniëlle Broekhuizen, Daniëlle Schothorst, Geo Hultink, Hélène Derkx, Helma Lok, Hillie Knol, John Lubbers, Joke Blaauw, Karin Kers, Marijke Traast, Peter Stechwey, Rietje Veltkamp, Rosa Hultink en Wiedy Jacobs. Op alle dagen zijn er kunstenaars aanwezig om hun werk toe te
lichten of een demonstratie te geven.

Migratie
De kolonisten krijgen – vrijwillig of onvrijwillig – de mogelijkheid een beter bestaan op te bouwen. Net als veel huidige migranten komen zij uit situaties waar geen kans is om aan armoede te ontsnappen.

Stamboom
In Et Kloniehuus is een stamboom te zien van twee bekende kolonistenfamilies: Kamans en Vormeer. Bekende namen in Willemsoord. Hoe komen ze hier en hoe is ze het vergaan? Hebben ze zich ontwikkeld van paupers tot zelfstandige burgers die in eigen onderhoud kunnen voorzien?

Informatie
Alle locaties, ook de Koloniekerk en Eethuys de Steen zijn vrij toegankelijk. Kijk op weldadigwillemsoord.nl voor actuele informatie en voor de andere delen uit het programma, zoals een doopjurkententoonstelling, een boerenmarkt, een culinaire wandeling en voor alle leeftijden: ‘Jan Klaassen in de kolonie’ door
Poppentheater ‘t Zilveren belletje. Van harte welkom!

Routebeschrijving

Activiteiten Welkom in Weldadig Willemsoord 2021

Ieder Weldadig Weekend: Paupergames Kids – (31 juli – 1, 7, 8, 14 & 15 augustus)

Tijdens de Welkom in Weldadig Willemsoord weekenden zijn er alle dagen leuke activiteiten voor gezinnen. Kinderen veranderen in kleine paupertjes tijdens de ‘Paupergames voor Kids’.

Meer informatie

Weldadige Streekmarkt Welkom in Weldadig Willemsoord – 31 juli

Op het terrein van de Koloniekerk in Willemsoord staan allerlei marktkramen met de meest uiteenlopende producten. Met zeer veel streekproducten, heerlijk eten maar bijvoorbeeld ook prachtige landelijke woonaccessoires. Daarnaast is er ook nog ruimte gereserveerd voor een kleedjesmarkt voor de basisschoolkinderen.

Meer informatie

Weldadige Culinaire Wandeling – 14 en 15 augustus

Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus kun je komen genieten van een Culinaire Wandeling door Weldadig Willemsoord.  Tijdens dit laatste Weldadige Weekend van deze zomer serveren Eethuys de Steen en Maat Catering 4 heerlijke hapjes langs een unieke route door de Kolonie Willemsoord en de Desperado Kolonie Marijenkampen.

Meer informatie

Dorpsfeest Willemsoord XS 2021 – 17 & 18 september

De kogel is door de kerk! Het Bestuur van de Feestvereniging heeft besloten het Dorpsfeest 2021 door te laten gaan. Vanwege diverse beperkingen is gekozen voor afgeslankte versie, Dorpsfeest XS. Aan het exacte programma wordt hard gewerkt.

Meer informatie

Lezing over ‘Het Pauperparadijs’ – 30 september

Suzanna Jansen, auteur van het boek ‘Het Pauperparadijs’, komt in het Kloniehuus vertellen over hoe haar voorouders in Veenhuizen terechtkwamen om daar beschaafde mensen van hen te maken. Dit sociale experiment en andere goedbedoelde beschavingspogingen zijn het onderwerp van haar lezing.

Meer informatie

Lezing over ‘De Klonietaal’ – 11 november

Dr. Philomène Bloemhoff- de Bruijn, voormalig projectleider streektaal bij de IJsselacademie in Zwolle, komt praten over De Klonietaal. De titel van haar lezing luidt: ‘De taal van de kelonietoeften uit Willemsoord’.

Meer informatie

Vuurwerkshow – 31 december

We sluiten het feestjaar 2020 knallend af met een geweldige vuurwerkshow

Meer informatie